top of page

Magfogás egyszerűen I. Rukkola és leveles kel

  • Writer: Ferenc Réder
    Ferenc Réder
  • Jul 26
  • 2 min read

Updated: Aug 17

A jó minőségű vetőmag talán a legfontosabb feltétele annak, hogy egészséges és ellenálló nővényeink, bőséges termésünk lehessen. Bár elsőre bonyolult vagy piszmogós feladatnak tűnhet, a legtöbb kerti zöldségből elég egyszerűen tudunk magot fogni. Ennek a legfontosabb előnyei a mag frissessége (ami a bolti vetőmagnál nem igazán ellenőrizhető), bőséges mennyisége, és alkalmazkodóképessége, mely azáltal alakulhat ki, hogy évről-évre továbbörökítjük a legszebb, legerősebb növényeink genetikáját. Így gyakorlatilag saját kertünk 'tájfajtáit,' egyedi és különleges zöldségeket hozhatunk létre.

ree

Első lépés: a növények

Káposztaféléknél először is egyszerűen annyi a dolgunk, hogy a legszebben fejlődő növényekből szüretelés nélkül bennhagyjunk néhányat, hagyjuk virágozni. Ez a tavaszi ültetésű rukkolánál még az ültetés évében, a leveles kel, karalábé, káposzta esetében pedig a második évben történik meg. Mint minden magfogásnál, így itt is nagyon fontos, hogy az eredeti növények NE hibrid F1-esek legyenek, mert azoknak a magjai teljesen kiszámíthatatlan tulajdonságokat örökítenek tovább.

rukkola virága
rukkola virága

A virágzás után pedig apró hüvelyek jelennek majd meg, ezekben fejlődik a mag. Fontos, hogy miután ezek kialakultak, már ne öntözzük a növényt, hagyjuk, hogy a saját tempójában száradjon ki.

megfelelően kiszáradt rukkola
megfelelően kiszáradt rukkola
a hüvely és a magok
a hüvely és a magok

Második lépés: a begyűjtés

Ha már teljesen kiszáradt a növény, megkezdhetjük a magok begyűjtését. A növények szárát elvágva egy edénybe gyűjtjük a hüvelyeket és a szárakat, ott összetörjük, és eltávolítjuk a nagyobb, elszáradt részeket.

finomszövésű hálóval is át lehet szűrni a pelyvát
finomszövésű hálóval is át lehet szűrni a pelyvát

Ezután egy sekélyebb tálban rázogatva, a pelyvát finoman kifújva tisztíthatjuk tovább a magot. Végül érdemes kirakni a napra, hogy kiszáradjon.

a kész mag
a kész mag

Harmadik lépés: tárolás, felhasználás

A friss magot jól szellőző, hűvös, száraz helyen érdemes tartani, papírzacskóban vagy dobozban. Mivel lehet még bennük nedvesség, érdemes időnként átforgatni, átnézni. A káposztafélék magja két-három évig tárolható, de a magfogás után akár azonnal el is lehet vetni.

Comments


bottom of page